Notice: Use of undefined constant TRIMITE_UNUI_PRIETEN - assumed 'TRIMITE_UNUI_PRIETEN' in /www/ftp.oktal.ro/marianacampeanu.ro/front/core/subpaginaController.php on line 74 Conferinta de presa- 16 Iulie 2012- Sediul de Campanie USL

galerie_foto/small_341529095917111.jpg
galerie_foto/small_382099121860108.jpg
galerie_foto/small_376809839055703.jpg
galerie_foto/small_421966_321167681273305_395326843_n.jpg
galerie_foto/small_382102801859740.jpg

Conferinta de presa- 16 Iulie 2012- Sediul de Campanie USL

Conferinta de presa- 16 Iulie 2012- Sediul de Campanie USL

Transcrierea conferinței de presă susținute de vicepreședintele PNL Mariana Câmpeanu

16 iulie 2012

 

„Bună ziua, tuturor!


Vă mulţumesc foarte mult pentru că aţi răspuns invitaţiilor noastre. Aş vrea astăzi să fac numai câteva precizări care sunt legate de ce îi aşteaptă pe români dacă la acest referendum nu vor veni la vot şi mai ales dacă nu vor vota DA.


Este foarte clar că din discursul de ieri domnul Traian Băsescu le-a spus românilor ce îi aşteaptă dacă revine la Cotroceni. Le-a spus foarte clar că îi aşteaptă noi tăieri de pensii şi salarii. A declarat textual ieri că ar face-o oricând dacă aceste tăieri ar fi în interesul ţării. Cu alte cuvinte, dacă Băsescu revine la Cotroceni, va marşa în continuare pe aceste politici de tăieri din veniturile oamenilor în detrimentul susţinerii creşterii economice.


Domnul Băsescu nu înţelege de fapt că a făcut un rău inutil românilor aplicând aceste măsuri de austeritate doar cetăţenilor simpli. Mai mult decât atât, i-a îndatorat pe toţi printr-un împrumut pe care nu ştim la ce l-a folosit, pentru că iniţial s-a spus că acest împrumut va ajuta la redresarea economiei şi acest lucru iată că nu s-a întâmplat. Nici împrumutul, nici tăierile de salarii, nici influenţele negative asupra pensiilor şi a celorlalte ajutoare şi indemnizaţii nu au dus până la urmă la ieşirea din criză.
În acest răstimp, clientela PDL a fost ajutată să prospere, iar guvernele PDL au aruncat banii pe fereastră bătându-şi joc de românii cărora le-au sacrificat nivelul de trai de dragul salvării economiei naţionale, acest lucru vă rog să-l puneţi între ghilimele.


Fiind conştienţi de faptul că deciziile acestora au fost împotriva românilor, aceştia şi-au asumat răspunderea pe fiecare dintre ele, ocolind mijloacele legale de control asupra măsurilor guvernamentale. Vă aduc aminte că toate legile importante care i-au afectat pe români au fost trecute prin Parlament prin asumarea răspunderii.


Şi îmi aduc aminte că, în acea perioadă, indiferent ce-a spus opoziţia, Uniunea Europeană nu a fost îngrijorată de faptul că cea mai importantă instituţie a unei ţări democratice, şi anume Parlamentul, a fost practic desfiinţat.
Aş putea să afirm că preşedintele suspendat este exponentul unei filosofii anti-popor. Dacă poporul nu-l iubeşte, atunci Traian Băsescu îl pedepseşte.
Traian Băsescu a declarat că dacă nu tăia salariile şi pensii, într-o săptămână ar fi trebuit să concedieze 200.000 de bugetari. Şi, iată, salariile şi pensiile au fost tăiate, bugetarii au fost concediaţi, TVA-ul a crescut şi unde sunt rezultatele acestor măsuri?


Îi cerem public domnului Băsescu şi domnilor prim-miniştri din subordinea dumnealui să explice românilor de ce au trebuit să plătească din banii lor pentru toate hoţiile care au avut loc în aceste guvernări patronate de domnul Băsescu. Aceste hoţii care nu au fost justificate nici până astăzi - pe ce au cheltuit banii doamna Udrea, doamna Anastase, doamna Iacob Ridzi, domnii Blejnar sau Videanu sau rudele acestora, dacă luăm în calcul numai ultimele dezvăluiri legate de afacerile rudelor domnului Popoviciu.


De asemenea, îi cerem domnului Băsescu să explice românilor de ce nu au fost în stare să găsească alte măsuri de redresare a economiei şi au preferat să-i arunce pe români în sărăcie şi să distrugă mediul economic. Vă aduc aminte că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.
Îi cerem lui Traian Băsescu să explice de ce a ales să taie din indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, măsură care deja începe să prezinte efecte negative semnificative din punct de vedere al natalităţii. Şi aici, din nou, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte natalitatea. De asemenea, aş putea să spun că suntem pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, apropo de reformele din domeniul sănătăţii.


Noi cerem să spunem foarte clar cetăţenilor că am încercat din prima zi de guvernare să reparăm puţin câte puţin din ceea ce au distrus guvernele anterioare. În această lună, oamenii au încasat prima tranşă de 8 la sută din cele două pentru reîntregirea salariilor, iar pensionarii cărora li s-au reţinut ilegal banii la plata CASS-ului şi-au primit primii bani şi nu li s-au mai reţinut ilegal alţi bani, începând cu luna mai.
Traian Băsescu şi-a făcut un obiectiv din blocarea acestor măsuri. Dacă va reveni la Cotroceni, dacă va încerca să forţeze acum sau în toamnă instalarea unui nou guvern patronat de domnia sa, este clar că toate aceste lucruri benefice pentru români vor fi oprite. Ne vom reîntoarce la austeritate doar pentru oamenii care nu fac parte din clientela PDL, cred că acesta este mesajul. Se va relua ideea impozitării tuturor pensiilor, atât de dragă domnului Băsescu. Nu se va pune problema reducerii taxelor de care mediul de afaceri are atâta nevoie.


Noi propunem ca măsurile de austeritate să fie aplicate pe domnii de la PDL, care au construit hale feroviare de 20 de milioane de euro, piste de Formula 2 în comune fără apă, fără canalizare, fără asfalt sau terenuri de fotbal în pantă sau parcuri în păduri despre care am vorbit de atâtea ori.
În loc să folosească aceşti bani pentru a contracara criza prin investiţii care să genereze locuri de muncă, au preferat să sacrifice veniturile românilor pentru a-şi îngroşa conturile.


Aş vrea să vă spun doar că în România sunt 3.142.678 pensionari care au o pensie sub 740 de lei, din care sunt 609.885 cei care beneficiază de pensia socială. Oare cu cât să le impozităm pensiile acestor oameni, în continuare? Oare ce trebuie să facă ei ca să-l convingă pe domnul preşedinte că viaţa lor este pur şi simplu pusă în pericol?


Am demonstrat, începând cu prima zi a lunii mai, din momentul în care am intrat la guvernare, că ne ţinem de promisiuni şi că ceea ce am promis am şi făcut. Da la referendum înseamnă să vă încasaţi în continuare salariile şi pensiile, să continuăm să reparăm stricăciunile pe care regimul condus de Traian Băsescu le-a făcut. Apelul nostru este acela de a veni la vot să vă exercitaţi puterea, deci să votaţi. USL doreşte ca poporul să-şi exercite într-adevăr puterea într-un stat democratic.

 

Întrebări din partea mass-media


Jurnalist: Traian Băsescu a spus că va asuma în continuare noi tăieri de salarii şi de pensii dacă va fi în interesul ţării. Dacă va fi în interesul ţării, USL nu va face acest lucru niciodată?
Mariana Câmpeanu: Eu cred că interesul ţării trebuie să-l lămurim. Întâi să explicăm care este interesul ţării şi după aceea să spunem , în scopul obţinerii acestui interes, ce trebuie să facem. Vă rog să-mi spuneţi dacă atunci când au avut loc aceste tăieri, cineva ne-a spus care este interesul ţării. Vă rog să ne spuneţi dacă în acea perioadă când s-au contractat aceste datorii, s-a spus care este interesul ţării şi unde vor fi folosiţi acei bani. Pentru că, iată, s-a spus că dorim să avem un împrumut şi un acord cu FMI ca să ieşim din criză. Nu am ieşit din criză. Am luat o serie de măsuri de austeritate, aşa cum nu s-au luat şi nu se iau nici în acest moment în Uniunea Europeană, cu acelaşi scop, să ieşim din criză, să relansăm economia. Vă rog să-mi spuneţi care sunt rezultatele acestor măsuri.

 

Jurnalist: Cei de la FMI şi CE au anunţat că nu vor veni până după referendum. Este rău acest lucru, această amânare?
Mariana Câmpeanu: Nu ştiu, este o decizie pe care a luat-o FMI. Eu vă aduc aminte că am negociat cu Fondul chiar înainte ca acest Guvern să fie instalat şi aş putea să spun că am negociat bine şi chiar am mai reparat puţine lucruri care se mai puteau repara. Pot să afirm cu certitudine că negocierea care a fost făcută la vremea respectivă a fost o negociere defavorabilă României. Pot să spun foarte clar că nu am avut persoane care să ştie să negocieze cu FMI pentru că era o serie întreagă de măsuri care puteau fi luate altfel, la alt nivel şi poate chiar şi în alte domenii. Nu vreau să spun că nu aveam nevoie în acea perioadă de un acord cu FMI şi poate că şi de un anumit împrumut. Dar modul cum s-a negociat şi mai ales după aceea, nu ştim modul cum au fost folosiţi banii, sigur ar fi fost făcut altfel dacă USL-ul era atunci la putere.

 

Jurnalist: Prezenţa domnului Crin Antonescu la mitingul de la Timişoara era îndreptăţită?

Mariana Câmpeanu: Mitingul de ieri a fost organizat de societatea civilă din Timişoara. Sigur că şi aici, pentru că asta a reuşit domnul preşedinte să facă în aceşti ani în care a încercat să conducă singur România, să divizeze societatea şi chiar şi societatea civilă este divizată şi pot să spun că o parte a societăţii civile din Timişoara a făcut această invitaţie. O altă parte a societăţii civile din Timişoara a colaborat cu PDL.

 

Jurnalist: Deci mitingul de ieri nu a avut nicio valenţă politică, domnul preşedinte avea dreptul să participe la o astfel de manifestaţie?
Mariana Câmpeanu: Categoric, a fost dorinţa Societăţii Civile din Timişoara, după cum aţi văzut, toţi cei care au vorbit la acest miting, cu excepţia domnului preşedinte, au făcut parte din societatea civilă de acolo.


Jurnalist: Domnul Antonescu a ţinut un discurs politic. Nu credeţi că cei din UE ar putea-o percepe ca pe o încălcare a Constituţiei?
Mariana Câmpeanu: Eu nu cred că orice cetăţean al României, inclusiv preşedintele interimar, nu are dreptul să-şi exprime o poziţie politică. Aceste funcţii este clar că sunt politice. Nici un preşedinte nu poate să acceadă la această funcţie decât printr-o susţinere politică. Era normal să-şi exprime ideile politice pe care le are, aşa cum de altfel face şi domnul Băsescu, şi acum, şi înainte. Niciodată nu am auzit ca cineva să fie supărat că domnul preşedinte, care trebuia să fie preşedintele tuturor românilor, participa la adunările PDL şi, mai mult decât atât, ştiţi bine că acolo nu se întâmpla decât ceea ce dorea domnia sa.

 

Jurnalist: Aţi spus că atunci când guvernele PDL adoptau legi prin asumarea răspunderii în Parlament, UE a tăcut. Consideraţi că în momentul de faţă UE judecă cu două unităţi de măsură diferite?
Mariana Câmpeanu: Eu cred că ştim cu toţii că şi Uniunea Europeană este formată şi condusă de grupări politice. Aşa încât la un anumit moment este normal să se exprime anumite păreri tot politice. Eu cred că dacă vrem să judecăm foarte corect ce se întâmplă într-un stat - şi este bine ca în Uniunea Europeană să se analizeze dacă într-un stat se respectă sau nu democraţia - s-o facem folosind aceleaşi unităţi de măsură. Dacă s-au încălcat aceste principii şi înainte trebuiau să fie sesizate, dacă consideră că se încalcă acum, de asemenea să fie sesizată. Eu nu cred că este mai grav faptul că tot democratic, de fapt, prin Parlament s-au făcut unele schimbări şi este foarte democratic să îţi asumi răspunderea pe legi care privesc întreaga populaţie şi mai ales şi pe un termen foarte mare de timp. Cred că este bine ca întotdeauna să le analizăm judecând, încă o dată spun, cu aceleaşi unităţi de măsură.

 

Jurnalist: Care credeţi că va fi prezenţa la vot?
Mariana Câmpeanu: Eu sunt convinsă că prezenţa la vor va fi masivă de data aceasta, pentru că oamenii şi-au exprimat deja dorinţa ca în România să aibă loc o schimbare care să ducă la un alt mod de a guverna. Şi apoi, de ce să nu înţelegem totuşi un lucru simplu şi care se întâmplă în mod normal în orice democraţie. Există o putere care trebuie să plece şi o putere care trebuie să se instaleze, asta este situaţia la ora actuală. Avem o putere care nu vrea cu niciun chip să plece şi o putere care încă nu se poate instala pe deplin pentru că toate pârghiile sunt tot la vechea putere. Aşteptăm şi ştiţi bine că am dorit alegeri anticipate, pentru că am dorit ca acest guvern să fie instalat prin opţiunea foarte clară a poporului. Acest lucru nu s-a dorit şi ca atare suntem într-o situaţia într-adevăr mai deosebită şi aşteptăm cu toată încrederea ca oamenii să vină la vot, să-şi exercite într-adevăr puterea.

 

Jurnalist: Ce consideră PNL, este posibil să se ajungă la referendum de două zile? E bine, două zile sunt suficiente ca prezenţa să fie aşa cum vă doriţi la urne?
Mariana Câmpeanu: Este o părere şi a unor politicieni, şi a unor reprezentanţi din societatea civilă şi chiar am avut solicitări şi din partea anumitor patronate şi sindicate. Am avut înainte de această conferinţă de presă o întâlnire şi cu reprezentanţi de la sindicate şi patronate şi chiar au solicitat acest lucru, ca referendumul să aibă loc în două zile, ţinând cont că este o perioadă de concedii, este o perioadă de vară, există şi condiţii climaterice, să sperăm că n-or să fie la fel ca acestea din ultimele zile şi oamenii să poată să-şi exercite acest drept pe care îl au. Şi atunci când ceri ca la vot să vină peste 9 milioane de oameni, trebuie să le creezi şi condiţiile ca să-şi exercite acest drept, fără cozi, fără stat în căldură, sau în ploaie, sau eu ştiu în ce condiţii or să fie în momentul votului.

 

Jurnalist: Ar putea fi un semnal negativ pentru UE, vorbesc şi cei din PDL, că două zile de referendum ar putea duce la acuzaţii de fraudă?
Mariana Câmpeanu: În continuare vă spun, toate pârghiile de putere sunt încă la PD, nu sunt la noi.

 

Jurnalist: Care ar fi aceste pârghii?

Mariana Câmpeanu: Toate instituţiile sunt conduse de oameni numiţi de PD, toate instituţiile. În afară de guvern, în rest toate instituţiile sunt conduse de oameni puşi de PDL.

 

Jurnalist: Ne puteţi da un exemplu?
Mariana Câmpeanu: Toate. Daţi-mi dvs un exemplu care nu e aşa. Eu vă spun că toate, în afară de guvern, deci în afară de miniştrii şi secretari de stat, în rest toate structurile, şi în deconcentrate, şi în tot, totul este la fel ca înainte.

 

Jurnalist: De ce nu le-aţi schimbat?
Mariana Câmpeanu: Dumneavoastră vedeţi ce se întâmplă atunci când încerci să schimbi persoane care clar fac parte din vechea gardă şi care nu doresc ca să se schimbe nimic din ce s-a întâmplat, aşa cum a fost în conducerea Parlamentului. Şi, în acelaşi timp, încercăm să reintroducem normalitatea şi să-i păstrăm pe acei oameni care sunt pregătiţi profesional şi care-şi fac datoria indiferent de opţiunile lor politice pe care trebuie să şi le exercite în afara programului de lucru. Încercăm să facem acest lucru şi încercăm să facem o evaluare a personalului, pentru a nu mai cădea în aceeaşi greşeală pe care a făcut-o PDL.

 

Jurnalist: Cum se va face evaluarea?
Mariana Câmpeanu: Încercăm să facem o evaluare a personalului, vă pot da un exemplu, la POSDRU, unde ştiţi în ce pericol mare suntem, să angajăm o firmă care să facă evaluarea personalului ca să nu mai existe suspiciunea că-i schimbăm politic.

 

Jurnalist: Mai mulţi colegi de-ai dumneavoastră din USL au declarat că dacă referendumul nu va avea rezultatele aşteptate pentru formaţiunea dumneavoastră îşi vor da demisia sau se vor retrage din viaţa politică. Dumneavoastră personal, dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, sunteţi dispusă să faceţi acest pas?
Mariana Câmpeanu: Nu, eu nu, este opţiune fiecăruia şi trebuie să o respectăm. Nu cred că aş fi îndreptăţită să fac acest lucru, eu am intrat foarte târziu în politică şi am intrat tocmai cu această idee şi dorinţă de a încerca să fac ceva. Şi, ca atare, voi încerca în continuare, cu toate puterile şi cât o să îmi permită sănătatea să fac în continuare ceva, fie că e în Parlament, fie că e în societatea civilă, fie că este în Guvern. Oriunde pot să fac ceva pentru îndreptarea anumitor aspecte care cred eu că nu sunt în folosul oamenilor, am s-o fac în continuare indiferent de cine va fi la putere.

 

 
{COMENTEAZA_ARTICOLUL}

{COMMENTTITLU}

{COMMENTS}

{COMENTEAZA_ARTICOLUL}

{TRIMITE_COMENTARIU}